welkom bij

DE RODE HELD

Het pand

In de Oranjestad van Nederland, Buren, staat in de Rodeheldenstraat een pand uit het begin van de 17e eeuw. De voorzijde met mooie trapgevel, vensters met ontlastingsbogen op natuurstenen kraagjes en sierlijke ankers. Midden op het rode dak prijkt een hoge schoorsteen met daar op een ooievaarsnest welke stormen trotseert. Ooit was dit schitterende plaatje bijna verleden tijd.

Toen de panden in Buren na de tweede wereldoorlog erg in verval waren geraakt, dreigde de sloopkogel voor de stad. Burgemeester Sandick heeft zich hard gemaakt voor de restauratie van alle panden, met als resultaat dat deze prachtige vestingsstad is behouden. De stad die bruist van een rijke geschiedenis, leuke winkels, horeca, kunst en cultuur.

Nu is er in dit prachtige pand een winkel gevestigd welke het karakteristieke uiterlijk van het pand eer aan doet. De inrichting van de winkel gaat naadloos over in het nostalgische uiterlijk van het pand met de houten verdiepingsvloeren en grote schouwen in ieder vertrek. Wanneer je de winkel binnenstapt waan je, je even terug in grootmoeders tijd. Bekende geuren, kleuren, producten en muziek brengen je terug naar 1960, 1950, 1940 en soms nog verder terug.De Rodeheldenstraat 20 is een pand met verdieping en zadeldak tussen de topgevels. De topgevel aan de straatkant heeft een trapgevel uit de eerste helft der 17e eeuw. De gevel heeft vensters met ontlastingsbogen van het Zuid-Hollandse type op natuurstenen kraagsteentjes en zes sierankers. De waterlijst boven de onderpui met gebeeldhouwd leeuwenmasker en de onderpui met deuromlijsting zijn bij de restauratie van 1947-'51 aangebracht. De voorgevel heeft een gesneden Lodewijk XV-deur welke van elders afkomstig is.