welkom bij

DE RODE HELD

De stad Buren   

Buren is de Oranjestad van Nederland. Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje, de eerste prins van Nederland, trouwde hier in 1551 met Anna van Buren. Prinses Maxima en koning Willem-Alexander zijn hierdoor nog steeds gravin en graaf van Buren. Maar Buren biedt nog veel meer dan de band met het koningshuis, nu bijna 500 jaar later is Buren een bruisende stad en wordt het 'de parel van de Betuwe' genoemd. U kunt zich in Buren vergapen aan Nederlands erfgoed met daarin verschillende winkeltjes, restaurants, ateliers, musea, ambachten en verschillende b&b’s. Buren is een echte vestingstad met rondom hoge muren en water ter verdediging. Buren is een plaatje voor het oog en zeker het bezoeken waard.

10 redenen om Buren in Gelderland te bezoeken

Nr. 1 Buren is de stad waar het eerste huwelijk van Willem van Oranje plaatsvond op 8 juli 1551. De kerk waar het huwelijk plaatsvond pronkt nog steeds in Buren. Koning Willem Alexander en Prinses Maxima zijn dan ook nog steeds de Graaf en Gravin van Buren.

Nr. 2 In Buren heeft in de 16e eeuw het grootste kasteel van heel Nederland gestaan. Vanaf 1804 is het kasteel in 80 jaar bijna volledig afgebroken. Ongeveer een meter onder het maaiveld ligt in het plantsoen van Buren de fundering van het kasteel te wachten tot ze misschien ooit weer wordt blootgelegd.


Nr. 3 Buren heeft een echte Nederlandse molen waar nog steeds granen vermalen worden tot meel. Van dit meel worden nog iedere week verse broden gebakken door de bakker van Buren.

Nr. 4 Buren ligt in het hart van de Nederlandse fruitcultuur. Met haar uitgestrekte boomgaarden en prachtige bloesemvelden in de lente, is dit een waar genot voor het oog. De gemeente Buren heeft dan ook de grootste fruitproductie van heel Nederland. Hier kunt u het verste fruit kopen op iedere hoek van de straat.


Nr. 5 In Buren staat sinds 1613 het Koninklijk Weeshuis, gesticht door Maria van Nassau, de dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmont. Het weeshuis bestaat momenteel ruim 400 jaar en is één van de parels van Buren.

Nr. 6 Buren is een echte vestingstad met rondom hoge muren en water ter verdediging. Buren was een belangrijke samenkomst van land- en waterwegen. De stad kon worden afgesloten met stadspoorten en worden verdedigd vanaf verstevigde bolwerken met kanonnen.


Nr. 7 Buren is gesticht door de voorouders van de wereldberoemde DJ Armin van Buuren. Later werd de familie van Buuren verjaagd door de familie van Egmont. De familie van waaruit Anna van Egmont trouwde met de eerste Nederlandse prins, Willem van Oranje.

Nr. 8 In Buren staat het authentieke Hollandse winkeltje ‘De Rode Held’. Hier worden oorspronkelijke Hollandse producten verkocht. De winkel ziet eruit alsof de tijd heeft stilgestaan en neemt u mee terug naar grootmoederstijd.


Nr. 9 Buren ligt midden in het Rivierengebied en heeft zich al eeuwen moeten weren tegen het water. Niet alleen in Buren zelf, maar ook rondom Buren wordt het landschap bepaald door oer-Hollandse dijken en waterwerken. Eén van de kenmerken die Nederland wereldwijd zo groots maakt.

Nr. 10 Tot slot kunt u zich in Buren vergapen aan Nederlands erfgoed met daarin verschillende winkeltjes, restaurants, ateliers, musea, ambachten en verschillende b&b’s. Kortom voor iedereen, maakt niet uit waar u vandaan komt, het bezoeken waard.


Bereikbaarheid

Buren is vanaf verschillende grote steden en vliegvelden goed te bereiken. Zo bent u vanaf Amsterdam al binnen een uur in hartje Buren. U kunt in en rond Buren gratis parkeren met de auto. Komt u met het openbaar vervoer dan stapt u uit bij de ingang van de stad. Op de afbeelding hieronder is te zien dat Buren zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed te bereiken is vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Lelystad, Antwerpen en Düsseldorf.